egészségünk és életminőségünk javítása

egészségünk és életminőségünk javítása

Sóterápiák fajtái

2016. február 01. - ERVIN

 

   A só gyógyító hatását több féle módon használjuk fel :

                       - sós levegő belégzésével

                       -sós fürdők formájában

                       -sós vizes szem-, és orrmosással, gargarizálással

                       -sóiszapos pakolásokkal

                       -felmelegített, vagy lehűtött sópárnával

                       -só ivólé- kúrával

                       -sókozmetikumokban

 

         1. Sós levegő belégzése 

Ezt egyszerűen csak sóterápiának szokták nevezni,kisebb,nagyobb kamrákban,szobákban,termekben,barlangokban,esetenként sóbányákban végeznek ilyen jellegű kezeléseket.    Ezen kezelőhelységek felszereltségétől függően akár szabadon lélegzik be a sós levegőt,akár só- inhaláció történik, a páciens egy inhalációs készüléken keresztül közvetlenül belélegzi a sós levegőt, míg a sóterápia egy komplexebb kezelés. A sós légtérben lehetőség van szín- és hangterápiát is alkalmazni, relaxálni, csökkentve ezáltal az allergia, asztma okának lelki tényezőit is. A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, a lég mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint „fellélegezhetnek”.                         A belélegzett só jótékony hatással van nemcsak a légutakra,hanem a keringési rendszerre is : Az oxigén és a tápláló anyagok a test egyes sejtjeibe a vérárammal jutnak el. Ha a vér szabad áramlását megakadályozzák a vénák, erek falán lerakódott anyagok (pl. túl sok koleszterin hatására), melyek leszűkítik ezek átmérőjét, a vér csak nagyobb nyomással tud ezeken a helyeken áthaladni és ez megterhelő a szívnak. Ez hosszú időn át a szív túlerőltetéséhez vezethet, a szív nem jut elég oxigénhez ily módon. A gyógyító sókristályok, melyet az allergia, asztma kezelésében oly hatékonyan alkalmaznak, negatív ionokat adnak le, amelyek képesek lecsökkenteni a koleszterin szintet a vérben. Csökkentik ezáltal a vérnyomást és kevesebb megterhelés jut a szívnek is.

      A kezelések  javasolt időtartama gyerekeknek egy óra,felnőtteknek 1- 1,5 óra.Ez idő alatt a szervezetünkbe bejutó pár mikron nagyságú sókristályokból 1 mg-nyi mennyiség hasznosul,ennyit tud szervezetünk felhasználni.                                                                                                                                                                           Javallatok: asztma, allergia, szénanátha, orrdugulás, megfázás, nátha esetén a lázas időszak elmúlása után, nehézlégzés erős dohányosoknál, hörghurut, arcüreg-, fül és homloküreg- gyulladás, mellhártya- gyulladás, mindazok számára, akik munkahelyén sok a por, korom, füst, vegyi anyagok szennyezik a levegőt, és nem utolsó sorban azon egészséges emberek számára, akik tüdejüket szeretnék kitisztítani a nagyvárosok levegőjének a szennyeződésétől.

      Ellenjavallatok: tüdőtuberkulózis, heveny légúti megbetegedések, magas vérnyomás ( Ill-ik stádium), ischemiás cardiopatia, Basedow-kór, eszméletvesztéses idegrendszeri kórképek, klausztrofóbia, terhesség.

      A sós légterápiás kezeléseket össze lehet kötni légzőgyakorlatok végzésével ( pranayama), torna- vagy jógagyakorlatokkal, meditációval, előtte, közben, vagy utána végzett talp- reflexológiával, a hangsúlyt a légutak reflexpontjaira helyezve. Ezenkívül gyakran szükséges az orr, a szem, a homlok- és orrmelléküreg, a torok és az Eustach- kürt kezelése is. A tünetek enyhítése és az ellazulás elősegítése érdekében a mellékvesét és a hasi idegközpontot is ingerelni kell.

     A következő bejegyzésben egy olyan módszert fogok ismertetni, amellyel otthon is tudunk sós levegős terápiát végezni, illetve kiegészíthetjük a sóbarlangi terápiát, megerősítve a kezelés hatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://soterapiakestermeszetgyogyaszatimodszerek.blog.hu/api/trackback/id/tr518341296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása